Nyheter

13/08/2019

Angenäm Logset 5F GT leverans till Portugal

En dimmig och kylig morgon gryr i Santa Maria da Feira, Portugal. Enligt den lokala väderprognosen är regn att vänta senare på dagen, vilket är ovanligt i Portugal i juni månad. Vanligtvis skiner solen nästan konstant denna årstid. Vi låter inte vädret störa oss när vårt team åker upp i bergen för att närvara vid en ny Logset 5F GT leverans. Vägen upp till bergen är kurvig, smal och brant.

När vi anländer ser vi Luis Carlos Tavares lavett lastad med Logset skotaren. Bredvid lavetten står Logsets portugisiska återförsäljare Auto Henrique Braz & Filhos representant Nuno Soares, samt deras mekaniker Fransisco Figueiredo. På plats finns även maskinens nya ägare Tavares och den blivande maskinföraren Simão Pereira samt några nyfikna bybor. Det är spänning i luften eftersom Tavares företag nu ska börja avverka på ett lite annorlunda sätt. 

 - Mitt företag har fem traktorer, en grävmaskin utrustad med ett Vicort aggregat samt två stockbilar. För tillfället har jag 13 anställda. Vi avverkar med grävmaskinen och i svårare terräng har vi en man med motorsåg som hjälp.  Efteråt  körs de avverkade stockarna från skogen med traktor och kärra, och stockarna lastas direkt på en stockbil. Med den nya skotaren kan vi arbeta på ett effektivare sätt och klara av tuffare arbeten, förklarar Tavares. 

Hans företag Luis Carlos Tavares, Unipessoal Lda grundades år 2005 och han har sedan dess varit en trogen  kund hos Auto Henrique Braz & Filhos. Före 2005 jobbade Tavares tillsammans med sin far. För fyra år sedan, när Auto Henrique Braz & Filhos blev en Logset återförsäljare, blev Tavares bekant med Logset skogsmaskinerna. Det kändes naturligt att byta från traktor och kärra  till skotare och Tavares rekommenderar en liknande lösning även för andra.

Omfattande teknisk utbildning

Då skotaren har körts ned från lavetten tar den omfattande tekniska utbildningen vid. Joonas Saloniemi från Logsets tekniska support och Figueiredo, som jobbat för Auto Henrique Braz & Filhos sedan företaget grundades år 1989, ansvarar för utbildandet. Under utbildningen får Pereira lära sig exempelvis hur kraninställningarna justeras, var alla maskindelar finns och hur han kommer åt delarna på ett säkert sätt. 

Då Pereira kör skotaren bland nedbrunna eukalyptusträd har han sällskap av tre andra män i hytten. Som tur är hytten rymlig och alla ryms med. Pereira lyckas fylla lastutrymmet relativt snabbt.

 - Jag är van att styra med joystick så jag tror att jag lär mig använda skotaren snabbt. Största skillnaden är nog maskinens vändpunkt. I skotaren är vändpunkten i mitten, medan den belägen längre fram i en traktor, berättar Pereira. 

Pereira får sitta ensam i hytten då han lastar för andra gången. Terrängen är utmanande eftersom den är så kraftigt sluttande. Det har brunnit två gånger på denna plats, vilket sänker trädkvaliteten avsevärt.

 - I Portugal sker årligen flera skogsbränder som misstänks vara anlagda. Vi tror att bränderna anläggs av personer som inte vill att företag ska livnära sig på  skogsbruk, säger Soares.

Efter en skogsbrand växer flera eukalyptusträd upp  från en och samma stubbe. På grund av detta är det svårt att kapa  träden nära stubben och en ännu större stubbe lämnar  kvar. Emellanåt sköter Tavares företag även om att bereda marken på det avverkade området och plantera nya träd. 

Då arbetsdagen är över ser Pereira lycklig ut. Från och med nu får han jobba med en helt ny skotare.

 - Den tekniska utbildningen var omfattande och jag har en positiv känsla. Jag är mest överraskad över hur bekväm Logset hytten är. Tack vare det kommer jag säkert att jobba effektivare. Skotaren känns stadig. Ge mig en vecka så kör jag den som ett proffs, ler han.

Också Tavares är nöjd med den informativa dagen. 

Vi gör i huvudsak slutavverkningar och ca 70 % av de avverkade träden är eukalyptus. En del av företagets maskiner började bli slitna och det var dags att skaffa nytt. Skotaren är ett bra val. Den tekniska utbildningen uppfyllde alla mina förväntningar och Logsets personal är trevlig, säger han.

Fler bilder
Skotaren har ett schaktblad och en svängbar fläktrem. I brant terräng kan föraren bereda väg åt maskinen med hjälp av schaktbladet. När fläktremmen är svängd tar skotaren inte in luft utan blåser istället bort damm framför maskinen.
Föraren Simão Pereira (t.v.) tillsammans med Fransisco Figueiredo från Logset återförsäljaren Auto Henrique Braz & Filhos samt Joonas Saloniemi från Logsets tekniska support.
Nuno Soares (t.v.) och Luis Carlos Tavares kikar in under den kippade hytten tillsammans med Simão Pereira och Fransisco Figueiredo.
En av Luis Carlos Tavares traktorer ersätts med en Logset 5F GT skotare. Det betyder att hans företag börjar avverka skog på ett delvis nytt sätt.
Simão Pereira är positivt överraskad över den bekväma Logset hytten. 2.	Nuno Soares berättar att flera eukalyptus träd växer upp från samma stubbe efter brand. Därför är det svårare att avverka med ett skördaraggregat.
Nuno Soares berättar att flera eukalyptus träd växer upp från samma stubbe efter brand. Därför är det svårare att avverka med ett skördaraggregat.
Branta avverkningsplatser är en vanlig syn i Portugal.
På samma avverkningsplats jobbar en grävmaskin, en skotare och en man med motorsåg.
Både maskinägaren Luis Carlos Tavares (t.v.) och föraren Simão Pereira (t.h.) är nöjda med den tekniska utbildningen de fick av Fransisco Figueiredo (i mitten) och Joonas Saloniemi.