Nyheter

04/02/2019

En underhållsfri och fantastisk lösning

Hybridsystemet – en underhållsfri och fantastisk lösning

Dennis Olsson, ägaren av D. Olssons Maskin Ab i Hällevadsholm, Sverige, har kört med sin Logset 12H GTE skördare sedan oktober 2017. Skördaren är utrustad med ett Logset TH85 skördaraggregat. Företaget D. Olssons Maskin har flera skogsmaskiner och därför har Olsson möjlighet att köra i princip endast slutavverkingar med hybridskördaren.

- Då hybridskördaren får gå i riktigt grov skog kommer den till sin rätt. Jag kan jämföra den med Logset 10H GT skördaren jag körde tidigare, och hybridskördaren är ju betydligt effektivare när trädstammarna blir grövre, berättar Olsson.

Därför rekommenderar han maskinen till sådana förare som kör grov skog. De slutavverkningar han vanligtvis jobbar på består av träd som är ca 0,6 m3/stam. Orsaken varför Olsson från första början blev intresserad av en hybridskördare var storleken på aggregatet.

- Skogen jag kör är kanske just för liten för hybridskördaren. Logset lanserade skördaraggregatet Logset TH85 år 2017. Jag ville ha ett stort aggregat och då var det en bra kombination med Logset 12H GTE Hybrid skördaren. Själv är jag inte så intresserad av teknik, medger han.

Olsson har kört skogsmaskiner sedan han var 16 år gammal. År 2019 har han varit redan 30 år i skogsmaskinsbranschen.

- Jag har hunnit prova skogsmaskiner av alla storlekar och märken. Jag måst säga att hybridskördaren är en fantastisk lösning. Maskinen har otrolig kraft hela tiden och min vanliga bränsleförbrukning ligger på ca 16 liter/h. En bra dag med rätt förutsättningar kan jag avverka 70 m3/h, men vanligen är det 55 m3/h, menar Olsson.

När intervjun går av stapeln har Olsson kört ca 2 200 timmar med sin hybridskördare. Under en vanlig arbetsdag startar Olsson maskinen kring kl. 6 på morgonen. Han tar lunch och service paus mitt på dagen, och jobbar sedan fram till cirka kl. 17.00 eller 18.00.  

- Jag brukar fixa service på maskinen, det vill säga smörja och fylla på märkfärg, mitt på dagen då det är ljust ute. Då får jag frisk luft och kan röra på mig lite mera. Skördarens hybridsystem är en underhållsfri lösning. Det enda jag gör på systemet är att jag kontrollerar vattenivån ibland. Jag kan absolut tänka mig att köpa en hybridskördare på nytt, konstaterar Olsson.

Fler bilder
Jag kan absolut tänka mig att köpa en hybridskördare på nytt. Maskinen har otrolig kraft hela tiden och min vanliga bränsleförbrukning ligger på ca 16 liter/h, säger Dennis Olsson.