Nyheter

03/03/2020

Ergonomisk Logset-kedja effektiverar arbetet

JM-Forest Oy avverkar träd för Forsstyrelsen med två maskinkedjor, varav en kedja består av två Logset skogsmaskiner från 2019. Logset 8H GTE Hybrid skördaren som är utrustad med ett Logset TH65 skördaraggregat levererades till företaget i oktober 2019 och Logset 6F GT skotaren med Smooth Ride hyttfjädring anlände i maj 2019.

- Kedjan som vi hade tidigare bestod också av Logset maskiner. Eftersom vi hade Logset erfarenhet från tidigare och var väldigt nöjda, beslöt vi oss för att satsa i en hybrid och en hyttfjädrad skotare, berättar Juha Neste, som är en av företagets grundare.

Han grundade JM-Forest tillsammans med Marko Soukkala år 2001. Företaget har sammanlagt sex anställda. Juha kör själv med hybridskördaren ca 8-10 h arbetsdagar. Hittills har maskinen körts i 1 029 timmar.

- Effekten i hybriden tar inte slut. Maskinen saktar inte ner även om jag arbetar med grova stammar. Arbetet känns lätt och trevligt. Jag uppskattar att jag kan sträcka ut mina ben i hytten. Styrprogrammet TOC är också snabbt att använda, då jag kan bläddra i menyerna med joysticken utan ett skilt tangentbord, beskriver han.

Elmotorn i Logsets hybridskördare ger extra kraft till maskinen när arbetsbördan kräver det.

- Den gröna stapeln på skärmen visar hurudan laddning elmotorn har. När stapeln faller använder sig maskinen av hybridtekniken. Det märks när jag sågar och matar virke, speciellt med stora stammar. Maskinen går jämnt hela tiden.

 

Unga skogsmaskinsförare lär sig snabbt

Fyra av de sex anställda på JM-Forest har nyligen utbildat sig till skogsmaskinsförare och två av dem är för tillfället i armén. Juha tycker att det har fungerat bra att jobba med unga och att de lär sig snabbt.

- Skogsmaskinsförar utbildningen har utvecklats mycket sedan vi grundade företaget och fick de första praktikanterna. De unga har bra baskunskap och lär sig sedan hos arbetsgivaren de olika företagens sätt att jobba. De praktiska kunskaperna kunde övas mera, säger Juha.

Valtteri Kaltti, som kör Logset 6F GT skotaren, började arbeta för JM-Forest via en praktikperiod hösten 2017. När skolan slutade våren 2018 fick han arbete på företaget. Han var borta en tid på grund av armén, men återvände i januari 2020.

- Jag har trivts bra på mitt jobb och yrkesvalet känns rätt, då jag får köra med så här fina maskiner. Hyttfjädringen på skotaren är väldigt praktisk. Även om terrängen är stenig känner jag inte av smällarna i hytten. Det är skönt att sitta i maskinen, berättar han.

Under dagen är det trevligt att lyssna på radio i hytten och pauserna hålls tillsammans med kollegerna.

- Om skördaren och skotaren är nära varandra så pausar vi samtidigt. Skogsmaskinsförarens arbete är ändå sådant, att man ska trivas med sig själv, ler Juha.

Fler bilder
Juha Neste tycker att arbetet känns lätt och trevligt med Logset 8H GTE Hybrid skördaren.
Skördaren levererades till JM-Forest i oktober 2019.
Logset 6F GT skotarens förare Valtteri Kaltti beskriver maskinens Smooth Ride funktion som väldigt praktisk.