Nyheter

10/06/2021

Glad skogsmaskinsägare med två Logset maskiner

I början av 2019 annonserade Logset om en 8H GTE Hybrid demo i sydvästra Sverige. Per Andersson fick syn på annonsen och tog tillfället i akt. Han hade länge varit nyfiken på Logset som maskintillverkare och ville därför provköra en Logset maskin.

- Jag tog genast kontakt med försäljaren Andreas From. Jag fick provköra hybriden och blev imponerad av flera saker. Min tidigare skördare hade sex hjul, men hybriden hade åtta hjul och sikten från hytten var ypperlig. Jag kände mig genast som hemma, beskriver Per.

Provkörningen resulterade i att hans företag Lämmetorp Skogsavverkning AB idag har två Logset maskiner: en 8H GTE skördare med ett TH65 aggregat och en 6F GT skotare. De kör virke i huvudsak för Sydved AB på området Linköping – Norrköping – Finspång. Största delen av jobben är slutavverkningar.

- Logset skördaren tar väldigt lite diesel och den går tyst även om den är större än min tidigare skördare. På slutavverkningar tar den ca 14 l/h och på gallringar 11 l/h. Dessutom går maskinen fint på låga varvtal. Jag sparar en hel del  då dieselpriserna bara stiger hela tiden, menar han.  

För det mesta kör Per skördaren. Han brukar börja sin arbetsdag redan halv fem på morgonen och avsluta dagen kring kl. 16 på eftermiddagen. Dessutom har han tagit över hemgården för flera år sedan och sysslar därför även med lantbruk.
 

Ingen hydraulik

Företagets skotare är utrustad med Smooth Ride hyttfjädring, som fungerar med fyra fjädrar och fyra stötdämpare. Då det är bråttom körs skotaren i flera skift. En av skotarförarna är Pers son Jesper Andersson.

- Jesper gillar hyttfjädringen. Den har ingen hydraulik som krånglar och maskinen är lättkörd. Jag tror faktiskt att ganska många svenskar är nyfikna på Logset. Det viktigaste för oss maskinägare är att service fungerar. Logset kommer att sälja mycket här i Sverige bara den biten är i skick, avslutar Per.

Fler bilder
Per Andersson (t.v.) och Jesper Andersson. Om skördaren och skotaren är på samma plats tar förarna alltid en gemensam paus.
Per Andersson är imponerad av Logset maskinernas bränslesnålhet.
Jesper Andersson gillar speciellt skotarens hyttfjädring.