Nyheter

21/02/2020

Hybridteknologi och strejker diskuteras under demot

Logset och JM Forest ordnade ett demo med två skogsmaskiner i Parkano, Finland den 20.2.2020. Det överraskande varma vintervädret har pågått hela vintern och därför är marken vid Fortsstyrelsens arbetsplats blöt. Juha Neste, som kör den första till Finland sålda Logset 8H GTE Hybrid skördaren, lägger barrträd på körbanan för Logset 6F GT skotaren som följer efter.

- Det här skyddar så att dikeskanten inte går sönder under skotarens vikt och maskinen lämnar mindre skador efter sig, förklarar han.

Juha Neste och Marko Soukkala bildade JM Forest år 2001. Företaget har sex anställda, varav två är för tillfället i armén. JM Forest kör virke till Forststyrelsen med två maskinkedjor. De nuvarande Logset maskinerna köptes år 2019. Skördaren är körd 1 029 timmar.

Det samlas många intresserade kring maskinen då Juha stänger av motorn och hoppar ut. Flera av gästerna är studerande från Tredu (Tampereen seudun ammattiopisto), men på plats finns även flera skogsmaskinsföretagare från närområdet. Många frågar hur Juha känner av hybridteknologin då han kör.

- Den kommer fram då jag sågar och matar träd. Jag har nytta av hybriden då jag arbetar med tjockare stammar för maskinen hukar inte. Hittills har det inte hänt en enda gång att effekten skulle ha tagit slut mitt i, svarar Juha.

Han berättar att dagens virke körs till en såg i Sastmola. Även i Alavo finns en såg som tar emot virke. De pågående strejkerna har stängt sågar runtom i landet. Industrifackets stridsåtgärder gäller arbetsplatser inom den mekaniska skogsindustrin, snickeribranschen och bioindustrin. Skogsmaskinsföretagarna är oroade över hur länge strejkerna kommer att pågå och hur de påverkar kommande arbeten.

 

Öppen inställning gentemot alla maskiner

Tuomo Kivimäki undervisar mekaniskt skogsbruk på Tredu. Idag ser han en hybridskördare för första gången, men berättar att han bekantat sig med maskinmodellen via olika branschtidningar.

- Det bästa är att se då maskinen är i sitt esse. Jag har en öppen inställning gentemot alla maskiner, precis som en maskinintresserad bör ha. Snabbt tittat ser hybridskördaren ut som vilken som helst annan skördare. De största träden på denna arbetsplats är ändå så stora, att jag lade märke till att maskinens motorvarvtal inte föll trots stammarnas storlek, konstaterar han.

Då Kivimäki klättrar upp i hytten lägger han först märke till hur knappar och styrreglage är placerade.

- Föraren kan egentligen programmera om vilket maskinmärke som helst, så att knapparna motsvarar de egna körvanorna. Det hur snabbt föraren lär sig att köra olika maskinmodeller sitter mellan öronen. På skolan vill vi undervisa eleverna att köra olika maskiner, för de kan inte veta vilken maskinmodell som väntar hos den blivande arbetsgivaren.

 

Allt som förbättrar förarergonomin är ett plus

Under demot hinner Matti Majamäki och hans 6-åriga son Manu Majamäki testköra visningens skotare, som är utrustad med Smooth Ride hyttfjädring. Testkörningen går lätt undan, men maskinmärket är bekant från tidigare. Matti äger en Logset 5F GT från 2018.

- 6F är nog betydligt större än 5F. Om man breddar ut lastutrymmet kan man köra verkligt stora lass. Jag fick testa hyttfjädringen för första gången.

Matti upplevde att fjädringen fungerade väl, då han med flit lät maskinen falla från en stubbe.

- Jag märkte knappt stöten. Allt som förbättrar förarergonomin är ett stort plus, säger han.

Fler bilder
Juha Neste från JM Forest (t.v.) berättar att hybridteknologin märks då han sågar eller matar träd.
Blivande skogsmaskinsförare från Tampereen seudun ammattiopisto följde med demot.
Tuomo Kivimäki, som undervisar mekaniskt skogsbruk vid Tredu, bekantade sig med Logset 8H GTE Hybrid skördarens hytt.
Matti Majamäki och hans son provkörde Logset 6F GT skotaren.
Det fina vädret passade bra för korvgrillning.
Hybridskördaren är utrustad med ett Logset TH65 skördaraggregat.