Nyheter

04/12/2017

Logset ägare sedan år 2001

När vi anläder till kanten av det 14 hektar stora arbetsområdet i Jurva möts vi av glada Raimo Leikas, som grundade företaget Suupohjan Konehakkuu Oy för snart 30 år sedan.

- De första affärerna gjorde vi med Erno Mäntynen redan år 2001. Jag minns väl vår gemensamma resa till Vittis för att se en Logset 5F maskin. Det blev affär ca kl. 23, och efter det har vårt samarbete fortsatt, ler Leikas.

Den femte Logset 5F GT skotaren levereras till Suupohjan Konehakkuu i december 2017. Enligt Leikas har maskinerna fungerat fint.

- Karosserna har hållits väl i skick och boggierna sitter bra fast i karossen, konstaterar han.

Maskinföraren Matti Hakala väntar ivrigt på den nya skotaren.

- Den nya maskinen har säkert många förbättringar. Den är utrustad med en längre kaross, så vi kan köra 2x3 meter långt virke. Det ökar förstås produktiviteten, säger Hakala.

Leikas kör inte skogsmaskinerna längre. Han gör upp arbetsscheman, sköter om maskinernas förflyttning, samt skaffar reservdelar och bränsle till de egna maskinerna.

30 år inom skogsbranschen

Då Leikas grundade Suupohjan konehakkuu var företaget till en början en biinkomst vid sidan om jordbruket. Under åren har boskapsdjuren fallit bort och skogsbranschen har blivit en huvudinkomst. Leikas jobbar för Metsägroup och tar hand om områdena Jurva, Teuva, Isojoki, Kauhajoki och Karijoki. Leikas familj består av fru och tre barn.

- Får se om barnen fortsätter inom branschen. Lönenivån och prisutvecklingen påverkar. Min dotter jobbar på en bokföringsbyrå. Kanske hon tar över då min bror, som hittills skött vår bokföring, går i pension. Min son Anssi Leikas utför service på våra maskiner och kör en av våra skördare.

Suupohjan konehakkuus anskaffningskedja består av sex skotare, varav tre är Logset maskiner, samt fem skördare varav företaget äger två.  

Fler bilder
Raimo Leikas (till vänster) konstaterar att den nuvarande skotarens motorolja har just blivit bytt, troligen för sista gången. I december 2017 får företaget en ny Logset 5F GT. Bildens Logset är årsmodell 2014. På bilden även Anssi Leikas (i mitten) och Matti Hakala.