Nyheter

25/09/2020

Meningsfulla innovationer för skogsmaskiner

Under de senaste åren har Logset introducerat flera meningsfulla innovationer för skogsmaskiner. Innovationerna har bland annat minskat maskinernas komplexitet och underlättat förarnas vardag. Innovationerna ledde även till en inbjudan att komma och presentera dessa på evenemanget International Cabin Forum (3rd Annual Global UX Innovation & Cabin Design for NRMM) den 24-25.9.2020. Logsets planeringsingenjör Markus Storsjö fick äran att representera Logset bland talare från internationellt kända varumärken. 

Under sin presentation funderade Markus på hur en medelstor skogsmaskinstillverkare gång på gång kan introducera innovationer som får folk att tappa hakan.

-    När det kommer till kritiska komponenter så plockar vi dem inte ur hyllan. Istället planerar vi dem själva, konstaterar han. 

Under senare tid har Markus deltagit i planeringen av den kostnadseffektiva Smooth Ride hyttfjädringen för skotare, samt nya styrreglage för både skotare och skördare. 

-    När Logset lanserade Smooth Ride hyttfjädringen fanns det redan flera olika hyttfjädringar för skogsmaskiner på marknaden. Ingen av lösningarna var ändå lika tydlig som vår. Vi fick flera frågor om ”Hur kommer det sig att ingen annan kommit på detta tidigare?”, ler Markus.

En innovation är meningsfull då den förstår slutkundens problem och försöker lösa problemet på ett sätt som underlättar vardagen.


Logsets senaste meningsfulla innovationer


1.    Smooth Ride hyttfjädring. Kostnadseffektiv, eftersom den fungerar med fjädrar och stötdämpare. Lösningen innehåller inga hydraulik- eller elektronikkomponenter. Läs mera

2.    Hybridskördare. Maskinen har en dieselmotor och en elmotor. Skördaren har inga batterier, utan superkondensatorer. Hybridpaketet kräver ingen service. Hybridskördaren har alltid tillräckligt med effekt, och lösningen är ekonomisk samt miljövänlig, vilket gör att maskinen är användarvänlig både för föraren och för omgivningen. Läs mera

3.    Styrreglage. Skördarens minispakar har 13 knappar per spak. Tack vare tilläggsknapparna behöver föraren inte släppa spakarna, och har ett djupare samspel med styrsystemet och kranen. (Be om mera information från Logsets försäljning.)

4.    Styrsystem TOC 2. Linux baserat. För styrning av skördaraggregatet har skördarna programmet TOC-MD 2, som är helt integrerat med TOC 2. Systemets inställningar ändras med hjälp av minispakarna, så att föraren inte behöver ändra sin bekväma sittposition för att trycka på en skärm (eller ta fram en skild mus och ett tangentbord). Läs mera

Fler bilder
Planeringsingenjör Markus Storsjö vid Logsets distans studio.
TOC 2 -styrsystemets huvudmeny.
Smooth Ride hyttfjädringen fungerar med fjädrar och stötdämpare.