Nyheter

27/12/2018

Optimeringsdag nyttig för både maskin och förare

Juha Pukkala från Logsets tekniska support har lunchträff med Metsäkonepalvelu Oy:s maskinförare Jyrki Juurinen och Janne Koskinen. Redan vid matbordet får Pukkala höra de första kommentarerna och frågorna gällande Logset 5F GT skotaren, som levererades till Metsäkonepalvelu i december 2017. Fram till oktober 2018 har skotaren körts i två skift och den är nu uppe i 3 200 arbetstimmar.

- Maskinen har fungerat väldigt fint. Jag är speciellt glad över kontrollpanelerna. Mina händer vilar bekvämt då jag kan göra inställningarna  som jag vill. Knapparna har bakgrundsbelysning och de är på passligt fingeravstånd, berättar Juurinen och tillägger:

- Kan vi repetera hur farthållaren fungerar? Och kan stegen lyftas upp trots att hyttdörren är öppen?

Efter lunchen följer Pukkala med Juurinen och Koskinen till skogsskiftet, som ligger bakom industriområdet Moreeni i Tavastehus, där en avstjälpningsplats ska utvidgas. Det är dags för en optimeringsdag där Pukkala går igenom olika  maskininställningar som är nyttiga både för maskinen och föraren av Logset 5F GT skotaren.

Hydraultryck, kraninställningar och webasto

Pukkala kippar skotarhytten till sidan för att kontrollera trycken på arbets- och körhydrauliken. Han kontrollerar också att skotarens bränslevärmare fungerar inför vintern. Pukkala instruerar båda förarna turvis i skotarhytten angående kraninställningar och andra frågor.

- Logset skiljer sig från andra skogsmaskiner. Den känns som en nyare bil, som startar med ett knapptryck. Jag har verkligen gillat maskinen, berättar nyutexaminerade skogsmaskinsföraren Koskinen.

När Pukkala besöker männen har Koskinen hunnit köra Logset skotaren endast tre dagar. Koskinen har använt Juurinens kransinställningar, men Pukkala hjälper honom att skapa en egen USB nyckel med egna inställningar. De kontrollerar också att kraninställningarna är så som Koskinen önskar. 

- Jag har aldrig tidigare justerat kranen, men nu efteråt verkar kranen mycket piggare. De nya inställningarna passar mig bättre. Det är trevligt att någon visar var allting finns, säger han.

Juurinen och Koskinen är nöjda då alla justeringar är klara.

- Detta var en nyttig dag. Jag fick repetera gammalt och lärde mig alla de fina saker jag hunnit glömma på nytt, skrattar Juurinen.

Enligt Pukkala är Logset 5F GT skotaren i bra skick och han lade märke till att förarna har smort maskinen regelbundet.

- Om ni behöver lyfta upp stegen då hyttdörren är öppen, exempelvis då ni kör upp på en trailer, så trycker ni två gånger på knappen med rattsymbolen på kontrollpanelen, tipsar Pukkala till sist.

Fler bilder
Jyrki Juurinen (t.v.) och Juha Pukkala går igenom kraninställningarna som syns på skärmen.
Janne Koskinen (t.v.), Jyrki Juurinen och Juha Pukkala är nöjda efter optimeringsdagen.