Nyheter

18/06/2021

Samling vid brasan efter en lång paus

Logset och Sedu Ähtäri skogsenhet som utbildar skogsmaskinsförare ordnade ett gemensamt maskin demo i Tuomarniemi, Ähtäri den 17.6.2021. Evenemanget var det första där Logset samlade maskinföretagare kring en brasa i Finland sedan koronapandemin bröt ut i början av år 2020. Det är glädjande att få träffa flera personer på en gång och se maskiner tillsammans efter att restriktionerna gällande folksamlingar lättat.

Under demodagen presenterade Sedu Ähtäri sin hybridskördare som skolan hunnit köra med lite över ett år. Även en till Logset 8H GTE Hybrid med ett TH65 skördaraggregat visades upp, samt en Logset 8F GT skotare med lång boggieaxel. En skotare med lång boggieaxel har en 39 cm längre boggieaxel baktill än en standard skotare, och maskinens ram har förstärkts en aning.

Maskiner mitt under semestern

Juha Neste, en av grundarna till företaget JM-Forest och ägare till första hybridskördaren i Finland kom till demodagen mitt under sin semester. JM-Forest har också en Logset 6F GT skotare som är av årsmodell 2019.

- Jag ville komma hit trots att jag precis inledde min semester. Det går bra att titta på maskiner även om man är ledig, ler han och fortsätter:

- Lång boggieaxel passar troligen bra i mjuk terräng. Maskinen har större kontaktyta och den går därför jämnare, funderar han.

Tuomo Laukkonen som arbetar i området Södra Österbotten kom till demodagen för att bekanta sig med hybridskördaren. Han fick genast hoppa in i hytten då Logsets testförare Kari Kangas körde.

- Jag har provkört en Logset skördare för länge sedan. Det skulle ha varit roligt att provköra själv idag, men det krävs nog mera tid. Det var intressant att sitta med i hytten och höra detaljer om hybridskördaren, säger han.

Tuomos far Esa Laukkonen grundade företaget Energiapojat och idag har de en maskingrupp. Far och son kör turvis skördaren, medan de har en skild förare för sin Logset 5F GT skotare.

Ett varmt tack till alla deltagare för en fin sommardag!

Fler bilder
Juha Nestes (t.h.) företag har två Logset maskiner. Trots det kom han gärna till demodagen mitt under sin semester. Här pratar han med Kari Kangas (mitten) och Jari-Pekka Ylikoski (t.v.).
Tuomo Laukkonen kör skördaren i sin fars företag Energiapojat.
Deltagarna var glada över att kunna samlas. Även om det fanns gott om myggor och knott i skogen störde det inte stämningen.
Under dagen visades två Logset 8H GTE Hybrid skördare och en Logset 8F GT skotare med lång boggieaxel.