Nyheter

03/12/2018

Smooth Ride är ett nätt paket som skapar bättre förarmiljö

Logset har gått sin egen väg gällande hyttfjädring i skogsmaskiner. Företaget har designat en Smooth Ride hyttfjädring som fungerar med hjälp av fyra fjädrar och fyra stötdämpare. Smooth Ride har inga hydrauliska eller elektroniska delar, vilket gör den till en enkel och hållbar lösning.

- Vi ville utveckla en lösning som inte skulle vara så kostsam för plånboken. Därmed har vårt system  inga hydraulcylindrar, vilka är dyra att byta då de slits, säger utvecklingsingenjör Markus Storsjö.

Ett krav som ställdes på hyttfjädringen var att hyttens höjd inte skulle få öka. En Smooth Ride hytt är därför endast 5 cm högre upp än en vanlig Logset hytt. Smooth Ride hyttfjädringen är relativt styv, vilket gör att den hanterar extrema situationer i terrängen väl. Samtidigt har föraren god kontroll över maskinens rörelser.

- Fjädringens hårdhet är ställbar med hjälp av en ställskruv. Föraren kan hitta sin inställning där han tycker att fjädringen är lagom mjuk men inte svajig, förklarar Storsjö.

Han tillägger ännu att:

- Skogsmaskinsförarnas ergonomi är a och o i deras arbete. Om skogsmaskinen är utrustad med hyttfjädring kan föraren hålla högre hastighet, vilket ökar samtidigt produktiviteten.