Nyheter

04/12/2020

Som företagare ligger arbetet i egna händer

Siirtokumpu Oy arbetar i huvudsak med gallringar i Taivalkoski regionen. Företaget grundades i juli 2019 av bröderna Teppo och Arttu Tyni. Deras två bröder Heikki och Tapio är också anställda i företaget.

- Vårt motto är att det blir bra då vi tar oss fram tillsammans och jobbar ihop. Huvudsaken är att vårt team arbete fungerar och vi får respons för det vi gör, småler Teppo.

Ända sedan starten har företaget haft mycket arbete. Koronaviruset har som tur inte minskat arbetsmängden. Teppo säger att bröderna har fått arbeta så mycket de bara orkat. Arttu och han själv hade båda lång erfarenhet av att köra skogsmaskiner sedan tidigare. Teppo har arbetat som skogsmaskinsförare från 2013 då han kom ur armén, medan Arttu kört skogsmaskin i 13 år innan grundadet av Siirtokumpu.

- Vi hade funderat en längre tid om vi borde grunda ett eget företag. En lämplig möjlighet dök upp när en maskingrupp inkluderande arbete kom till salu i Pudasjärvi. Vi kom överens om ett passligt pris, grundade Siirtokumpu och köpte maskinerna. Jag trivs som företagare då vi får komponera våra egna arbetsdagar. Största skillnaden mellan att vara företagare och anställd är att som företagare ligger arbetet i egna händer. Vi gör upp egna transportplaner och bestämmer över företagets verksamhetsmodeller, berättar Teppo.

De kör virke under Koillismaan metsänhoitoyhdistys. Stockarna skickas till Pölkky Oy och Kontio produktionsanläggning i Pudasjärvi. Fibret levereras till Stora Ensos enhet i Uleåborg, eller för tillfället till Sverige då Stora Ensos enhet renoveras.
 

Den bränslesnåla maskinen överraskade

Siirtokumpu kör virke med en maskingrupp. Skördaren är en Logset 6HP GT med ett TH55 aggregat. Maskinen levererades i september 2020. I början av november har den körts ca 500 h.

- Skördaren lämpar sig riktigt bra till vårt arbete med tanke på dens storleksklass och effektnivå. Vi gör mest gallringar och därför sökte vi en lätt och smidig maskin. Effekten räcker ändå bra för slutavverkningar. Det går bra att styra TH55 aggregatet mellan träden då huvudet är kompakt med hög prestanda, räknar Teppo upp.

Den här årstidens är vädret den största utmaningen. Arbetet borde löpa så att det inte blir djupa spår.

Bröderna hörde sig för bland bekanta om olika maskinmärken innan de beslöt sig för en Logset. Teppo visste från förr att AGCO Power motorerna är bränslesnåla.

- Ändå blev Logset skördarens bränslesnålhet en positiv överraskning. Maskinen tar väldigt lite bränsle och dessutom är det tyst i hytten. De dagliga servicerutinerna, som oljebyte och smörjning går lätt då det finns utrymme mellan delarna.

Teppo tackar Logsets tekniska support och after sales.

- Hittills har vi fått snabbt hjälp då vi behövt det. Det är värdefulla maskiner och de ska hållas i arbete.

Fler bilder
Teppo (t.v.) och Arttu Tyni tar en gemensam kaffepaus i samband med arbetsskiftsbytet.
Teppo fyller i sågkedjeoljan. Det hör till den vanliga servicerutinen vid byte av arbetsskift.
Siirtokumpu gör mest gallringar och därför sökte de en lätt och smidig maskin.