Nyheter

31/05/2021

Större synfält från hytten

Logset har utökat maskinförarens synfält från skördarhytten. Nu svänger hytten från mittpunkten 55 grader till båda sidor. Det optimala arbetsområdet är inom 45 grader. Tack vare förbättringen kan föraren alltid ha en obehindrad sikt till trädet som matas genom aggregatet. Sikten genom sidorutorna till de bakre hjulen är också bättre än tidigare.

Koneurakointi S. Kuittinens arbetsledare Jussi Nurmela var en av de första kunderna som fick provköra en hytt med större svängvinkel på en Logset 8H GTE skördare. Just nu har företaget en Logset 5F GT skotare och en Logset 5F skotare, men ingen Logset skördare. Snart får företaget två nya Logset 5F GT skotare.

- Flera av våra förare och jag testade skördaren i mars under 2,5 veckas tid och vår erfarenhet var endast positiv. Föraren sitter centrerad i hytten och ser jätte bra åt alla håll. Logset filosofin lyder att då föraren har greppat spakarna kan han göra allt med maskinen utan att släppa taget. Det fungerar faktiskt. Det var också logiskt med en separat PC, säger han och fortsätter:

- Att få våra förare ut från Logset hytten var inte enkelt då de kommit igång.

 

Tekniska lösningen

Genom att göra förändringar i hyttens underlag kunde svängvinkeln ökas med 10 grader åt båda hållen.

- Hytten svänger med hjälp av två cylindrar precis som förr. Den stora skillnaden är att cylindrarna nu sitter fast på en gemensam tapp, inte två skilda tappar som förr, berättar maskinkonstruktör Joakim Drycksbäck.

Han är hjärnan bakom den nya lösningen. Tack vare cylindrarna har hytten en mjuk rörelsebana som är glappfri och ljudlös. En givare som läser av hyttens svängvinkel finns nu under hytten i mitten av lagret.

- Givaren är den samma som används för knivarna på skördaraggregaten. Det underlättar förstås köpandet av reservdelar.

Bakom hytten finns ett nytt förvaringsutrymme för svärd. Svärdlådan går att låsa och den rymmer över 100 cm långa svärd.

 

Fler bilder
Föraren kan välja att hytten svänger mer än kranen, vilket alltid ger en obehindrad sikt av hela kranen och det matade trädet.
Hyttens nya svängvinkel och den låga glaslinjen i hyttens sidofönster ger en bra sikt även till de bakre hjulen.
Över 100 cm långa sågsvärd ryms i det nya förvaringsutrymmet bakom hytten.