Nyheter

20/09/2019

Tre nya Logset maskiner på ett år

Under morgonnatten har det regnat cirka 50 mm och grusvägen är fortfarande våt och lerig. Vi är på väg med vår pick-up bil till ett 0,3 km2 stort gallringsområde nära staden Marquette i Michigan, USA, för att se när Premier Forest Products arbetar med sina två Logset skogsmaskiner, en Logset 8H GTE skördare med ett Logset TH75 skördaraggregat, samt en Logset 5FP GT skotare.

Väl framme möts vi av företagets ena ägare Randy Wirtanen. På plats är även Max Fisher, som kör Logset skotaren. Båda herrarna är på strålande humör och blir ivriga då de hör att reportern är från Finland.

- Vi jobbar i huvudsak med lövträd. Träden i området är utmanande eftersom det inte finns ett enda rakt träd i hela skogen. Träden har dessutom stora lövkronor. Här vet nog alla vad den finska termen paska puu  betyder. Greg påstår att det var på grund av träden som vi köpte en 8H. Ibland har jag avverkat över 90 cm breda träd med den, skrattar Randy.

Företagets andra ägare Greg Trowbridge är tyvärr inte närvarande. Randy berättar att de känt varandra sedan tonåren. Till en början hade båda varsitt litet avverkningsföretag tills de bestämde sig för att grunda Premier Forest Products tillsammans år 1993. Greg sköter företagets pappersarbete, som att hålla kontakten med sågverken och planera vart stockbilarna behöver åka härnäst. Randy kör Logset skördaren som företaget köpte av Fabick Cat i oktober 2018. Fabick Cat har fungerat som Logsets återförsäljare i USA sedan 2017 och deras försäljningsområde täcker norra Michigan, samt delstaterna Illinois, Missouri och Wisconsin.

Förutom Greg och Randy har bolaget tre anställda som alla kör skogsmaskin.

- Vi köpte Logset 5FP:n från Fabick i januari 2019. Vi skulle vilja öka affärsverksamheten ytterligare, men det är svårt att få tag på duktiga förare, berättar Randy.

Förskräckelse förvandlas till iver och högre produktivitet

Lönn, björk, asp och körsbärsträd är de vanligaste trädslagen på Premier Forest Products arbetsområden. Cirka 80 % av arbetet är gallringar och resterande  20 % är slutavverkningar. Enligt Randy kan han sitta i den bekväma skördarhytten upp till 12 timmar utan problem. Under en vanlig arbetsdag  som är allt från 8–12 timmar lång avverkar skördaren ca 270 träkubik.

- Till en början blev jag förskräckt då jag klättrade upp i skördarhytten. Det finns så mycket knappar och jag var van med helträdsmetoden. Jag märkte ändå ganska fort att skördaren egentligen är lättkörd, synligheten från hytten är suverän och vår produktion började öka. Skördaren kan ta sig upp för stora backar eller köra igenom ett träsk. Kranen har en räckvidd på 10 m åt båda hållen.

Maskinerna har sällan stått stilla och Randy tackar speciellt Fabick Cats service team för det.

- Logset maskinerna är pålitliga. De är också lätta att skruva eftersom slangarna är välordnade under motorhuven. Tack vare den droppfria snabbkopplingen spiller vi aldrig bränsle då vi tankar. Fabick Cat har också ett otroligt service team. Då jag ringer dem körs de nödvändiga reservdelarna till mitt garage. Praktiskt nog så bor två av dem i samma kommun som jag, säger Randy.

Logset 5FP GT föraren Max inflikar:

- Logset skotaren är bastant byggd. Det märks på den starka ramen och på bankorna. Körandet går lätt även när lastutrymmet är fyllt med olika stocklängder. Efter morgonnattens regn skulle jag tidigare ha behövt kedjor i detta område, men inte med Logset. Jag håller med Randy att även fullastade maskiner klättrar upp för backar utan problem. Skotaren verkar vara fylld med modern teknologi, men den är ändå väldigt lättkörd. Jag anser att vårt företag borde byta ut den nuvarande Valmet-traktorn mot en till Logset skotare, ler han.

Mässa i Escanaba

Två dagar efter besöket till Premier Forest Products arbetsområde ordnas en mässa för skogsbranschen i Escanaba, Michigan.  Great Lakes Logging Expo-mässan  hålls  5.9–7.9.2019. Fabick Cat och Logset har en gemensam mässmonter. Där visas fyra Logset maskiner upp. En av de uppvisade maskinerna är en Logset 8F GT skotare. När Randy och Greg anländer till mässan har de redan gjort sitt beslut. De vill ha en större Logset skotare.

- Jag gillar vad Logset maskinerna klarar av. Vårt arbete löper snabbare och hittills har allting gått smärtfritt, kommenterar Randy.

Efter mässan levereras Logset 8F GT skotaren till Premier Forest Products och det blir företagets tredje Logset maskin på ett år. Grattis!

 

Se en video från Premier Forest Products arbetsområde!

Fler bilder
Vi får se Premier Forest Products arbetsplats. Från vänster: Randy Wirtanen, Logsets representant Kia Lettelin och Max Fisher.
Från vänster: Randy Wirtanen, Max Fisher, Logsets representant Pascal Réty och Fabick Cats representant Todd Gustafson.
Greg Trowbridge (t.v.) och Randy Wirtanen på Great Lakes Logging Expo framför sin nya Logset 8F GT skotare.
Fabick Cat och Logset har en gemensam mässmonter på Great Lakes Logging Expo i Escanaba.